Ja, det längsta svaret hittills kom till min mejl från Stefan Löfven (Socialdemokraterna) och det var ju trevligt att det kom från självaste Stefan, även om jag tror att allt från frasen: "Låt mig nu ta tillfället i akt..." är en inkopierad standard text, så är det lite kul tt Stefan själv tagit sig tid att svara... eller är jag naiv nu?
 
Brevet jag skickade finns i följande inlägg: Politiker, jag har frågor som jag inte finner svar på
 
Alla inlägg om politik har du HÄR, under kategorin Politik, med tur ordningen att äldsta inlägget är längst ner på sidan och det nyaste längst upp sidan.
 
 
Här är hans svar:
 

Bästa Ann-Sofi.

 

Tack för ditt brev.

 

Jag har läst ditt brev och som människa blir jag berörd. Och jag blir än mer beslutsam i mitt arbete för ett rättvisare Sverige. Jag kommer att bära med mig dina synpunkter i mitt fortsatta arbete.

 

Självklart är det så att man som patient så snabbt som möjligt vill få rätt diagnos så att den mest effektiva behandlingen kan inledas. Jag är också övertygad om att sjukvårdspersonalen gör sitt bästa för att så snabbt som möjligt kunna ställa rätt diagnos. Det finns självklart inget egenvärde i att låta patienter genomgå utredningar som inte behövs. Att ställa upp tidskrav för rätt diagnos vore dock inte realistiskt av den lika enkla som beklagliga anledningen att vi inte har fullständig kunskap om olika sjukdomar och deras förlopp. Den medicinska vetenskapen har kommit mycket långt men fortfarande finns oerhört mycket att lära om symtom, sjukdomar och behandlingar. Således också vad som krävs för att ställa rätt diagnos i varje enskild situation. Och det är bland annat därför som jag vill satsa på sjukvården och den medicinska forskningen.

 

Jag vill låta proffsen i sjukvården få större inflytande över verksamheten och skapa bättre förutsättningar för den medicinska forskningen. Det finns inget enkelt och snabbt sätt att i varje enskilt fall garantera en minskning av tiden från symtom till diagnos. Att forska och öka kunskapen om sjukdomar, symtom, förlopp och behandling är den enda väg som finns att gå.

 

Med detta sagt, jag har stor förståelse för att man som patient ibland har en annan uppfattning om vilka undersökningar som bör göras än vad behandlande läkare har. Detta är dock inget som varken jag eller någon annan politiker kan påverka i enskilda fall. Om man är missnöjd med den vård eller det bemötande man får i vården kan man vända sig till Patientnämnden eller till den statliga myndigheten Inspektionen för vård och omsorg.

 

När det gäller sjukförsäkringen bygger denna på den grundläggande principen att alla är med och bidrar till en gemensam försäkring och alla har samma rätt att få del av den när och om man behöver. Vi finansierar den gemensamt genom arbete och avgifter på lönen och alla kan lita på att den träder in när man behöver. Vi betalar när vi är friska och får tillbaka när vi är sjuka. Vi betalar in i förhållande till inkomst och får också tillbaka för att täcka upp för inkomstbortfall. När alla är med och delar på riskerna blir avgiften till försäkringen lägre än om var och en skulle klara sig själv.

 

Regeringen har förändrat sjukförsäkringen i grunden. Försämringarna är inte bara oerhört orättfärdiga eftersom de drabbar enskilda i stunder i livet då man är som mest utsatt, de äventyrar också själva tilltron till den gemensamma försäkringen.

 

Det socialdemokratiska alternativet är en sjukförsäkring som ger ekonomisk trygghet och samtidigt erbjuder rehabilitering som gör det möjligt för människor att återkomma i arbete. För oss är arbetslinjen en självklarhet – alla som kan ska arbeta.

 

Vi socialdemokrater har lagt förslag som går ut på att vi vill att sjukförsäkringen ska ge ett reellt inkomstskydd så att de allra flesta verkligen får ut 80 procent av sin inkomst i ersättning vid sjukdom. På sikt vill vi höja taket i sjukpenningen till tio prisbasbelopp. I ett första steg ville vi höja taket till åtta prisbasbelopp, vilket motsvarar en månadslön om 29 700 kronor. Vi vill också att ersättningen ska vara 80 procent under hela sjukdomsperioden.

 

Den som är sjuk och inte kan arbeta ska ha rätt till sjukpenning även om man har varit sjuk en längre period. För mig är detta en självklarhet. Vi måste ta hänsyn till och utforma regelverket efter verkligheten. Och efter det som varje läkare i världen vet; sjukdomar försvinner inte per automatik bara för att ett visst antal dagar passerat. Därför vill vi att den bortre tidsgränsen i sjukpenningen tas bort.

Rehabiliteringen måste också förbättras och tillgången ökas så att de människor som kan verkligen får möjlighet att komma tillbaka till arbete. Jag tycker det är rimligt med vissa tidsgränser i sjukförsäkringen men dessa bör ge människor rätt till rehabiliterande insatser. De ska självklart inte innebära att svårt sjuka personer kastas ut ur försäkringen.

 

Låt mig nu ta tillfället i akt att berätta lite om den grund på vilken min politiska gärning vilar.

 

Socialdemokratins kärna är alla människors lika värde, solidaritet och medmänsklighet. Jag vill att de som har mycket ska dela med sig till dem som har mindre. Jag vill att Sverige ska vara ett land där vi motarbetar klyftor och arbetar för ett jämlikare samhälle. Jag vill detta för att det är det moraliskt riktiga men också för att ett jämlikt samhälle har större möjligheter att utvecklas, bli ekonomiskt hållbart och långsiktigt framgångsrikt. Stora samhällsklyftor innebär frihet för ingen och ofrihet för alla.

 

Jag har lanserat ett nytt begrepp med djupa rötter i socialdemokratin; hållbar frihet. Det är inte ett ensidigt löfte, det är ett handslag. För samhället, vi tillsammans, innebär det en politik för allas rätt till arbete, utbildning och välfärd. Det innebär också klimatomställning och att vi använder våra resurser för att göra vårt sätt att leva ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart. Då kan allas frihet växa och dessutom gå i arv till våra barn.

 

Det är det framtidskontrakt som jag vill se. Arbete, respekt och öppenhet – i utbyte mot en gemensam politik som gör en hållbar frihet möjlig. Det är ”gör din plikt – kräv din rätt”, i det tjugoförsta århundradet. Det är klassisk socialdemokrati. För framtiden.

 

Vi vill vända utvecklingen från en av söndring till en av ökad sammanhållning i landet. Människor ska ha ett arbete att gå till, våra barn ska ges god utbildning i trygg miljö, funktionsnedsattas livsvillkor ska hanteras som demokratifrågor och våra äldre ska ges värdig omsorg. Om vi drabbas av sjukdom ska vi mötas av en sjukvård i världsklass där det finns tillräckligt med personal och där denna får ägna sig åt att ge vård i stället för att in absurdum tyngas av administrativa uppgifter. I tider av omställning ska vi ha en arbetslöshetsförsäkring som går att leva av. Och om vi tvingas bli sjukskrivna ska det inte behöva innebära att privatekonomin raseras.

 

Alla välfärdsfrågor är viktiga och vi socialdemokrater arbetar kontinuerligt med att ta fram framtidsinriktade förslag som gynnar vårt land och utvecklar befolkningens välstånd. Men vi har ett tydligt fokus. Och det är jobben.

 

Anledningen till detta är mycket enkel; människor i arbete är en förutsättning för Sveriges framtid. Att kunna försörja sig själv är grundläggande för den enskilda människans möjlighet att känna sig fri och kunna följa sina livsmål. Människor i arbete är också en förutsättning för att vårt land ska kunna utvecklas och för att välfärden ska kunna upprätthållas och förbättras.

 

För att många nya arbetstillfällen ska kunna skapas i vårt land behöver Sverige drivna företagare och livskraftiga företag. För att locka fram innovationskraften inom olika sektorer i samhället behövs tre fundament. Det behövs en stabil ekonomi med både mål för sysselsättningen och för investeringar i budgeten. Det behövs också en näringspolitik som stöttar framväxten av nya företag, varor och tjänster och det behövs en utbildningspolitik som vässar människors kunskaper för att de ska kunna ta de nya jobben. Som socialdemokratisk partiledare arbetar jag oförtrutet för detta.

 

Jag är en pragmatisk och framtidsinriktad politiker. Övertygad om den demokratiska politikens möjligheter att förändra och besjälad av övertygelsen om att vi gemensamt kan åstadkomma storverk om vi arbetar tillsammans. Eftersom vi alla delar vårt svenska samhälle och ständigt lever i relation till varandra delar vi också ett ansvar för våra medmänniskor. Våra problem och utmaningar är gemensamma. Sverige är ett litet land – men om vi samverkar och samarbetar, mellan samhällsfunktioner och generationer så kan vi bli ett väldigt starkt land.

 

Det viktiga nu är att alla som vill se en socialdemokratiskt ledd regering verkligen röstar på oss den 14 september. Vi socialdemokrater går till val på vår egen politik. Det är sedan väljarna som beslutar om fördelning av riksdagens mandat och därigenom de styrkeförhållande som kommer att råda i riksdagen. Jag tar inte ut några segrar i förskott och det är viktigt att ingen annan gör det heller. Jag hoppas självklart att vi socialdemokrater får så stort mandat som möjligt för att jag anser att en socialdemokratisk politik är det bästa för vårt land. Det är dock först efter den 14 september som vi vet hur svenska folket röstat och vem som utifrån detta av Talmannen tilldelas uppdraget att bilda regering.

 

Avslutningsvis vill jag än en gång tacka för att du, Ann-Sofi, tog dig tid att skriva. Jag bär med mig dina synpunkter i mitt fortsatta arbete.

 

Med vänliga hälsningar
Socialdemokraterna

 
Stefan Löfven
Partiledare

 

Socialdemokratin har svaren på framtidens utmaningar. Med jobb, innovation och en stabil ekonomi bygger vi framtidens Sverige.

 

Svaret kom i fredags, likaså fick jag då meddelande från miljöpartiets Elin Hylander att hon skickat mitt brev vidare till någon i partiet som kan dessa frågor bättre.

Fortsättning följer m.a.o.

För ett sammanhållet och bättre Sverige -  rösta på socialdemokraterna den 14 september.