S2014/6309/Sr
Ann-Sofi Forsman
Hej Ann-Sofi,
Tack för ditt e-brev. Du skrev ursprungligen både till socialminister Göran Hägglund och till en rad andra ministrar i regeringen samt till statsministern. Då frågan främst rör socialministerns ansvarsområden har jag fått i uppdrag att svara dig.
Utifrån vad du skriver förstår jag det som att du har gått igenom en svår period till följd av ditt sjukdomstillstånd, vilket jag beklagar! Jag förstår också att du har synpunkter på den vård som ges och rörande vårdgarantin. Jag ska försöka att ge en kort redogörelse över hur jag ser på dessa frågor.
Socialministern anser självfallet att alla människor måste kunna känna sig trygga med att den svenska hälso- och sjukvården ger en god vård när de behöver den. Det är landstingens ansvar att se till att medborgarnas behov av vård tillgodoses på ett tillfredställande sätt. Jag kan därmed inte ta ställning i enskilda fall eller i hur ett landsting väljer att organisera sin hälso- och sjukvård. Jag får därför främst hänvisa dig till ditt landsting.
Om en patient anses ha blivit dåligt bemött inom hälso- och sjukvården så är det viktigt att dessa erfarenheter kan tas till vara och leda till förbättringar. För detta ändamål har många sjukhus en patientvägledare eller patientombudsman som man kan vända sig till. Det finns också en möjlighet att vända sig till patientnämnden i sitt landsting.
Om man anser att det finns brister i hälso- och sjukvården finns också möjligheten att vända sig till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Sedan den 1 juni 2013 har Ivo det ansvar som Socialstyrelsen tidigare hade att på nationell nivå utöva tillsyn över hälso- och sjukvården. Jag vill således nämna den möjlighet som finns att vända sig med klagomål rörande hälso- och sjukvården till Ivo.
Att människor får vänta länge på att få vård är tyvärr ett problem som länge funnits inom hälso- och sjukvården, men som den här regeringen har försökt att åtgärda. Jag anser att det är fortsatt viktigt att minska vårdköerna så att tillgängligheten till vården kan öka ytterligare.
Som du nog känner till har vi i Sverige en vårdgaranti. Vårdgarantin gäller all planerad vård som är medicinskt motiverad. Den akuta vården ska patienten få så fort som möjligt. Patienten ska få träffa en läkare inom primärvården inom en vecka. Om patienten därefter behöver remiss till specialist ska patienten inte behöva vänta längre än 90 dagar på att få träffa en specialist. När diagnos väl har ställts ska patienten inte behöva vänta längre än 90 dagar på att behandling inleds. Om ett landsting inte kan erbjuda behandling inom denna tidsgräns åligger det landstinget att hjälpa patienten att få vård i annat landsting inom garanterad tid.
Att vårdgarantin har fungerat betyder emellertid inte att den har fungerat perfekt. Regeringen såg därför ett behov av att ytterligare öka tillgängligheten till hälso- och sjukvården, varför man den 1 juli 2010 förde in vårdgarantin i hälso- och sjukvårdslagen.
För att ytterligare korta vårdköerna och öka tillgängligheten till hälso- och sjukvården har regeringen en pågående kömiljardsatsning. Staten och SKL slöt i december 2008 en överenskommelse där ett statsbidrag om en miljard kronor per år, kömiljarden, fördelas mellan de landsting som når upp till kraven i överenskommelsen. Från början gällde att hålla vårdgarantins tidsgränser för att få del av bidraget. Kraven har emellertid skärpts sedan dess och i 2014 års kömiljardsöverenskommelse måste landstingen klara av att erbjuda patienter ett besök eller en påbörjad behandling inom den specialiserade vården inom 60 dagar.
Har det då skett några förbättringar gällande tillgängligheten till vården? Socialstyrelsen publicerar kontinuerligt rapporter om hur väl landstingen uppfyller de krav som ställs i både vårdgarantin och kömiljarden. I rapporten för 2013 kan man läsa att uppföljningen av de delar av garantin som handlar om telefonkontakt samma dag samt besök i primärvården inom en vecka visar en måluppfyllelse på runt 90 procent i båda fallen.
Enligt rapporten har väntetiderna inom både primärvård och specialistvård minskat väsentligt på nationell nivå under åren, men sedan 2011 nått en mer stabil nivå. Du kan ta del av rapporten och dess innehåll via Socialstyrelsens hemsida:
http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2014/2014-5-5
I den nationella väntetidsdatabasen kan man också se att väntetiderna nu är kortare och fler blir behandlade samt att vårdgarantin fungerar i nio fall av tio. Hela 90 procent av patienterna fick specialistbesök inom 90 dagar (2014) och 89 procent fick åtgärd/behandling inom 90 dagar (2014). Du kan ta del av dessa uppgifter via den nationella väntetidsdatabasen, ”Väntetider i vården”:
Avslutningsvis vill jag nämna att regeringen stödjer flera projekt som syftar till att kunna följa en större del av patientens väg genom vården. Ett projekt syftar bland annat till att utveckla en modell för uppföljning av återbesök. Ambitionen är att en ökad andel av patientens kontakter med vården ska vara en del av kömiljarden. Ett grundkrav i 2014-års överenskommelse handlar om att landstingen ska börja redovisa uppföljning av återbesök.
Tack än en gång för att du tog dig tid att skriva till regeringen.
Stockholm i september 2014
Med vänliga hälsningar
Alexandra Mossberg
Medarbetare i socialministerns politiska stab
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Registrator
Socialdepartementet
Tel. vx 08-405 10 00
Fax. 08-723 11 91
[email protected]
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Kommentera